Veelgestelde vragen over hoe we in een hospice omgaan met het Coronavirus

 • Datum publicatie 21 maart 2020
 • Type faq

Hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen. Klik op een vraag om het antwoord te bekijken.

In hospices liggen mensen met een grote zorgbehoefte. Deze patiënten zijn kwetsbaar en de medewerkers onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat we zorg kunnen blijven geven aan ieder die het nodig heeft nemen we een aantal maatregelen. We hopen op uw begrip en medewerking.

Zie www.rivm.nl en www.coronacentrum.nl

De signalen van deze griep zijn neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, niezen en moeilijker adem halen. Ook ontstaat er koorts, dat wil zeggen een temperatuur van 38 graden of hoger.

Wanneer u in het hospice bent vragen wij u op de kamer van de patiënt te blijven.

Verder blijven de algemene hygiënemaatregelen van het RIVM belangrijk om te volgen:

 • Bij binnenkomst geen handen te schudden.
 • Bij binnenkomst en voor vertrek uw handen te wassen met water en zeep. Was ook tussen uw vingers. Dit kan op uw kamer.
 • Gebruik papieren handdoekjes en gooi deze direct weg.
 • Hoest en nies aan de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoeken of tissues. 

Nee, patiënten die geen klachten hebben die kunnen duiden op het Coronavirus mogen ook in de huiskamer verblijven. Wanneer zij bezoek ontvangen doen zij dat wel op hun eigen kamer.

In de huiskamer streven naar kleine groepjes in de verschillende zithoeken en nemen we ‘social distancing’ in acht.

Daarnaast blijven wij zoals altijd de mogelijkheid bieden om naar buiten te gaan.

Ja, om verspreiding van het virus tegen te gaan, mogen maximaal drie door de patiënt aangewezen naasten de patiënt blijven bezoeken in het hospice. Deze naasten mogen eenmaal per dag op bezoek komen en (tenzij zij samenwonen) niet tegelijk.

Wij zullen aan de patiënt en zijn naasten vragen welke drie naasten op dat zijn. Dit zullen vaak direct betrokken familieleden zijn of goede vrienden. Voorlopig geldt dit tot 6 april. De afspraken die we hierover met u maken leggen we met u vast in uw zorgdossier. 

Kinderen (dus onder de 18) vragen we om thuis te blijven. Bij hen zijn klachten minder zichtbaar en daarmee vormen zij een groter risico.

Als u zelf klachten hebt, dan kunt u de patiënt in het hospice beter niet bezoeken.

Voor alle bezoekmaatregelen geldt dat wanneer de situatie van de patiënt verandert en het overlijden zou nabij komen, we in overleg zullen zoeken naar passende oplossingen.

Wij vinden het belangrijk dat u bij elkaar kunt zijn met de nabijheid en intimiteit die bij u past, tenzij een van u beiden ziekteverschijnselen met koorts heeft, dan is het risico dat de ander ook ziek wordt erg groot. Overleg in dat geval met de verpleegkundige!

Uiteraard hangt dit ook af van specifieke omstandigheden zoals aanstaand overlijden en waardig afscheid nemen.

Hospices volgen hierin de richtlijnen die door het RIVM zijn opgesteld:

 • Alle medewerkers volgen de algemene hygiënemaatregelen.
 • Medewerkers die thuis kunnen werken doen dat.
 • Medewerkers die een risicogebied in het buitenland bezocht en of contact hebben gehad met patiënten met een bevestigde corona-infectie én klachten hebben van verkoudheid of hoesten blijven thuis tot zij 24 uur lang niet meer hoesten en geen koorts meer hebben.
 • Alle andere zorgverleners blijven gewoon werken, zodat de zorgverlening aan onze patiënten door kan gaan.

 Aanvullende maatregelen die hospices kunnen nemen:

 • Vrijwilligers die niet in de huiskamer hoeven te werken, komen daar niet.
 • Huisartsen en paramedici komen niet meer in de huiskamer, maar bezoeken de patiënt op de kamer van de patiënt.
 • Ook al wordt het virus verspreid via menselijk contact en niet via materialen, toch worden toiletten, deurkrukken, armleuningen etc. meerdere keren per dag schoongemaakt.
 • Van iedereen in huis, medewerkers, gasten en bezoekers verwachten wij dat zij hun handen meerdere malen per dag zorgvuldig wassen en drogen en elkaar daar aan helpen herinneren.

Wanneer patiënten geen drager zijn van het virus is daartoe geen noodzaak. Bovendien zijn de mondkapjes schaars en zijn ze harder nodig in de huisartsenpraktijken en ziekenhuizen.

Het is mogelijk dat, wanneer de patiënt veel hoest en niest, aan die patiënt wordt gevraagd een mondkapje te dragen tijdens verzorgingsmomenten ter bescherming van de zorgverleners. 

De medische zorg in hospices wordt vaak uitgevoerd door artsen die naast hun werk in het hospice ook werken in een huisartsenpraktijk of ziekenhuis. Het is daarom van nog groter belang dat zij niet ziek worden en hun werk voor de vele patiënten kunnen blijven doen. Om het besmettingsrisico voor de artsen zo klein mogelijk te maken nemen wij de volgende maatregelen:

 • De dagelijkse visite wordt gedaan tussen arts en verpleegkundige in hun werkkamer. De arts bezoekt de patiënt alleen wanneer dat noodzakelijk is.
 • Bij patiëntenoverleggen (zoals MDO’s) zal een kerngroep van zorgverleners in gesprek gaan over de best passende zorg. Ook hiervoor geldt ‘social distancing’.   

Ja, we zullen ons uitgeleide ritueel houden met dezelfde kleine kring van door de patiënt aangewezen naasten. De ontvangst en het napraten doen we bij voorkeur in de kamer van de patiënt in plaats van in de huiskamer ter bescherming van de medewerkers. 

Om onze medewerkers en patiënten waar mogelijk te beschermen, voeren wij de nazorggesprekken tot nader bericht graag telefonisch. Wanneer het voor u belangrijk is nog eens terug te komen in het hospice, dan maken we daarvoor graag een afspraak met u wanneer de maatregelen tegen corona niet meer nodig zijn. Zoals u zult begrijpen is nu nog onduidelijk wanneer dat zal zijn. 

Nee, vanwege het coronavirus verzorgen wij tot nader bericht op deze website geen rondleidingen. We kunnen hierin geen uitzonderingen maken. Vanwege ieders veiligheid houden wij vast aan dit beleid.

Om het risico op besmetting van zorgverleners zo klein mogelijk te houden, hebben alleen medewerkers, patiënten en door hen aangewezen naasten toegang tot het hospice. 

Wij vinden kennis belangrijk Draag bij aan de verbetering van dit platform en deel hier jouw kennis, tips en tools! Of geef je op voor de PZNL-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuws op het gebied van palliatieve zorg.