Meten en Monitoren

Meten en Monitoren

Om inzicht te krijgen in de impact die de verschillende activiteiten binnen het Nationaal Programma Palliatieve Zorg II (NPPZ II) hebben op patiënten en hun naasten, samenwerkingsprocessen en organisatiestructuren, monitoren we deze. Zo maken we de vooruitgang inzichtelijk en dragen we bij aan meer kennisdeling en waar mogelijk verbetering van palliatieve zorg.   

Drie sets van indicatoren vanuit het NPPZ II 

Vanuit het NPPZ II hebben we drie sets indicatoren opgesteld: 

  • Set van 17 indicatoren voor kwaliteit van palliatieve zorg 
  • KPI's effecten NPPZ II 
  • KPI's transformatie palliatieve zorg 

Set van 17 indicatoren voor kwaliteit van palliatieve zorg 
Om de kwaliteit van palliatieve zorg inzichtelijk te kunnen maken, is door een gemandateerde werkgroep eind 2023 een indicatorenset opgesteld en door de Stuurgroep NPPZ II vastgesteld. Deze indicatoren zijn gebaseerd op bestaande databronnen, zodat er voor zorgverleners geen extra registratielast ontstaat. Door periodiek met deze indicatoren te meten, werken we toe naar een gestructureerde aanpak van leren en verbeteren in de palliatieve zorg. Meer lezen 

KPI's effecten NPPZ II
Voor het meten van de effecten van het NPPZ II zijn 6 KPI’s voorgesteld en goedgekeurd door de Stuurgroep NPPZ II. Voor elke J (juiste zorg, plek, moment, zorgverlener, financiering) is een KPI opgesteld, met daarbij nog één voor bewustwording, dus in totaal 6. Hiermee wordt de Stuurgroep NPPZ II elk kwartaal geïnformeerd over in hoeverre de ambitie en doelen van het NPPZ II behaald worden.  
Over deze set KPI's rapporteren we alleen naar de Stuurgroep NPPZ II.  

KPI's transformatie palliatieve zorg
In het kader van de Transformatie palliatieve zorg zijn een aantal regio’s gestart met het IZA Transformatieplan palliatieve zorg. Voor deze regio's is een voorstel van KPI’s voor stuur- en spiegelinformatie beschikbaar. In samenspraak met de regio’s wordt een keuze gemaakt voor KPI’s uit dit voorstel. Ook is het mogelijk om de KPI's aan te vullen met optionele KPI’s die in de betreffende regio al in kaart worden gebracht of wenselijk zijn om in kaart te gaan brengen. De keuze voor KPI’s kan dus per regio verschillen. Naast de regionale stuur- en spiegelinformatie wordt de voortgang van de transformatie op landelijk niveau inzichtelijk gemaakt via een landelijke voortgangsmonitor. 

Download de tabel

Actuele initiatieven en ontwikkelingen

Enkele projecten waarmee wij ons momenteel bezighouden:   

  • Burger-, patiënten- en zorgverlenerspeiling – Eenmaal per twee jaar houden we peilingen onder burgers, patiënten en zorgverleners over hun ervaringen met en het perspectief op palliatieve zorg en ondersteuning in de laatste levensfase. Meer lezen 
  • Meting Welbevinden – De Meting welbevinden palliatieve zorg vindt jaarlijks plaats, rond de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg in oktober. Meer lezen  
  • Herziene versie Zelfevaluatie – In 2023 hebben we gewerkt aan de doorontwikkeling van de Zelfevaluatie voor Zorgorganisaties. Het instrument is gebruiksvriendelijker geworden en beter inzetbaar voor meten en monitoren van het NPPZ II en voor evaluatiedoeleinden (bijvoorbeeld als nulmeting voor je een project opstart). Meer lezen 

Onze bijdrage aan andere initiatieven  

Vanuit Meten en Monitoren leveren we ook een bijdrage aan andere initiatieven die inzicht bieden in de structuur, het proces en de resultaten van palliatieve zorg. Een voorbeeld hiervan is het onderzoeksrapport Palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen.   

Ook werken we mee aan het LeVePZ-project (Leren en verbeteren in de palliatieve zorg), waarbij we samen met een aantal landelijke zorgorganisaties een routekaart opleveren voor een 'lerend zorgsysteem', waarmee zorgverleners kunnen leren en verbeteren door het hergebruiken van bestaande data uit de palliatieve zorg.   

 

Voor vragen, neem contact op met:
Laatst geactualiseerd: 12 januari 2024
Niet gevonden wat je zocht?
Mail de redactie
Mail de redactie met jouw evenement, nieuws of tool waar anderen baat bij kunnen hebben. Suggesties of klachten over informatie zijn ook zeer welkom. Met jouw inbreng kunnen we Palliaweb verbeteren.